Wina na Wigilię, wina na święta

December 18, 2018

Jak wszyscy, to my też. Przed Wami wpis okolicznościowy, w którym proponujemy wina do tradycyjnej - i tej trochę mniej - kuchni świątecznej. Starym zwyczajem skupiamy się na etykietach, potrawy są smacznym pretekstem. Większość prezentowanych butelek można pić cały rok na okrągło, są dobre same w sobie. I "dobre" to mało powiedziane. Z reguły wyróżnia je dostępność (przynajmniej na terenie Warszawy) i świetny stosunek jakości do ceny. Poza kilkoma wyjątkami oscylujemy w kategorii win 50-100 zł. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Życzymy smacznego i Wesołych Świąt!

 

 

Weingut Bründlmayer Kamptal Grüner Veltliner 2014, 12,5%

 

Kwiaty, dojrzałe jabłka i gruszki, ananas. Dodatek białego pieprzu, siana. Austriacki klasyk. Wino już ułożone, ale nie do snu. Jest kwasowa, cytrusowa energia i ozdobna mineralność. Fajne. 

Cena: 75 zł, Centrum Wina

 

  • Pasuje do: klasyczny śledź w oleju z cebulką, ryby w galarecie

  • Alternatywa: wino musujące, o tym połączeniu ze śledziem mówi się bardzo dużo, zbiera entuzjastyczne recenzje. Wolicie tradycję? Sięgnijcie po wytrawny Riesling.

 

 

Dom Bliskowice Cantor'17, 11,4%

 

W aromacie czerwone owoce (truskawki, maliny, czerwona porzeczka) z płatkiem róży. Usta napięte kwasowością, mineralne, z pazurem. Różowa pantera. A teraz zła wiadomość: tego wina już raczej nie kupicie, wyprodukowano tylko 530 sztuk. Chyba, że u Dyletantów gdzieś na zapleczu zapodziała się jedna butelka. Jeśli jednak przedkładacie ośmiorniczki nad muliste walory karpia, krewetki nad oleistość śledzia poszukajcie czegoś podobnego. Czyli nie różowej landrynki.

Cena: 64 zł, winoblisko.pl

 

  • Pasuje do: owoce morza

  • Alternatywa: niebeczkowane Sauvignon Blanc, szczególnie do sałatek z krewetkami.

 

 

Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay 2017, 13%

 

Świetna Kalifornia, która zrywa z dębowym stereotypem. Ciepły, brzoskwiniowy początek z dodatkiem wanilii i masła podstępnie usypia czujność, by nagle zaskoczyć bazylią cytrynową, ogłupić pieprzową miętą. Świeże zioła otwierają przestrzeń aromatów. Usta dość oleiste, ale znów: to nie jest zasapany tłuścioch, tylko młody lekkoatleta. Jędrne ciało, dynamiczna kwasowość. Finiszuje na skórkach, nie na sterydach. 

Cena: 82 zł, restauracja Videlec

 

  • Pasuje do: pieczony łosoś, smażony sandacz/karp, indyk z owocami

  • Alternatywa: Chardonnay w tym stylu. Nie Chablis, nie dębowe mocne. Np. langwedockie Les Mougeottes. Inna jakość, inna cena (30 zł, Piwnica z Winami).

 

 

Disznókö Dry Tokaji Hárslevelü 2015, 13%

 

Polak Tokaj kocha. Niestety nie miłością wytrawną; pijemy same słodziaki. Tymczasem w takim Hárslevelü mamy: akacje, masło, suszone morele, petrol. Pod koniec - ciepły aromat rodzynek i kajmaku. To tylko nos, można wąchać godzinę i się nie znudzi. Na podniebieniu spokojniej. Maślana, oleista struktura pewnie prowadzona przez kwasowość do owocowego finału. Klasa. Dla wielu ekspertów wytrawny Tokaj to szef wigilijnej kuchni.

Cena: 66 zł, Kondrat Wina Wybrane

 

  • Pasuje do: smażony karp, wigilijna kapusta, pierogi z kapustą i z grzybami.

  • Alternatywa: Riesling Spätlese. Odwagi!

 

 

Hofstätter Meczan Pinot Nero 2017, 13%

 

Piliśmy zanim to było modne. Eksplozja aromatów. Hibiskus z malinami, biały pieprz, wilgotne liście, przyprawy korzenne. Tyle wiedzy encyklopedycznej. Z ciekawostek: tropy zwierzęce, prowadzą do wędliny lub sierści dzika. Mnóstwo ciekawych niuansów. Na podniebieniu jeszcze nieułożone, bo młode. Tak czy inaczej warto. Jeszcze jak.

Cena: 74 zł, Mielżyński

 

  • Pasuje do: tłustsze ryby (np. pieczony łosoś) i dziki drób bez bizantyjskich dodatków

  • Alternatywa: inny niezbyt cielisty Pinot z Europy lub Nowej Zelandii. Np. pikantny Outlook Bay Central Otago, 13,5% za 40 zł w Lidlu.

 

 

Gran Passione Rosso Veneto 2016, 14%

 

Zaczynamy od wytrawnej wiśni, kończymy na słodkich tematach śliwkowo-rodzynkowych. Nic dziwnego, do produkcji wina użyto podsuszanych winogron. Na naszym blogu rzadko odwiedzamy krainę półwytrawności, ale jeśli mamy pić półwytrawne wina, to właśnie takie. W ustach pełna integracja i aksamit. Jedyny minus: efemeryczna kwasowość.

Cena: 49 zł, darwina.pl

 

  • Pasuje do: wędliny, pasztety, barszcz z uszkami

  • Alernatywa: Finca Luzón Roble Monastrell 2016, 14,5%. Tak, jedziemy po bandzie. To bogate, mięsne i mięsiste wino z hiszpańskiej Jumilli sprawdzi się jako towarzysz lokalnych kiełbas (fuet, chorizo), tłustych pasztetów i pasztecików. Zamiast esencjonalnego barszczu. 48 zł w Centrum Wina.

 

 

Groszer Wein Blaufränkisch 2016, 12,5%

 

Ociera się o wybitność. Maliny, wiśnie i cedrowe pudełko z korzennymi przyprawami. Gdzieś w tym wszystkim grzybek, piwniczna duchotka, ale jakże przyjemna. Sprawia, że wino gęstnieje w nosie. Buzia arcysoczysta, pikantna: czereśnie posypane pieprzem. Wino poważne we wszystkich rejestrach (kwasowość, tanina, ciało, finisz), ale dalekie od przesady. Balans i finezja.

Cena: 78 zł, restauracja Via Suzina

 

  • Pasuje do: kaczka, gęś. Wystarczy, że dodacie gałązkę rozmarynu, cząstki jabłka, sól i pieprz. Efekt murowany.

  • Alternatywa: Barale Fratelli Barbera d'Alba 2016, 14,5%. Jedno z moich ulubionych win, szersze omówienie po Nowym Roku. W skrócie: więcej ziół, tematów leśnych, wyższa kwasowość. Do dziczyzny jak znalazł. W Piwnicy z Winami kosztuje ok. 80 zł.

 

 

Taylor's 10Y Old Tawny Port, 20%

 

Och. Ach. Wędzona śliwka i przypalone powidła, orzechówka i skóry. W buzi podobnie, ale całość dynamizuje cierpka wiśnia. Rozwinięte i złożone wino, w którym chodzi o złote proporcje między kwasowością, wytrawnością, słodyczą. Zamiast wigilijnego kompotu. He he.

Cena: hmm, w Porto ok. 15-20 euro. W polskich sklepach ok. 150 zł.

 

  • Pasuje do: orzechowe i owocowe desery. Nawet czekoladowe, byle wytrawne.

  • Alternatywa: Inne Porto dziesięcioletnie, np. Graham's. Być może jeszcze lepsze i dostępne od ręki (ok. 130 zł, Centrum Wina). Lub słodki Tokaj, jeśli chcemy popijać makowce i kutie. Niedawno ćwiczyliśmy Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2015, 12,5% (74 zł, Kondrat Wina Wybrane). Bardzo dobry, ale uwaga na kwasowość.

 

Przy opracowaniu notki korzystaliśmy z artykułów:

 

Maciej Sokołowski, Wino na wigilię

Wojciech Bońkowski, Dzień Świstaka

Maciej Nowicki, Dom Bliskowice Cantor'17

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload